AlltidThomas

De osannolika sanningarnas blogg.

Fyr faen för fåcken fredag!

Publicerad 2011-11-25 09:57:45 i Allmänt

Äntligen fredag! Ett så gött fenomen efter att en vecka har passerat som har gjort allt den kunnat för att ta kål på en. Men nog faen står man kvar här. Idag kommer det inte att bli någon saga, inte ens en tårdrypande livsödesberättelse. Nej, idag kommer en väldigt viktig artikel som jag skrivit om ett jäkla stenröse här i Arvika. Har ni vägarna förbi här någon gång så ska jag visa er vart det ligger och då kommer ni att förstå innebörden i denna artikel ännu bättre. 
Så, jag tar ytterligare en samvetestyngd sten och lägger i den tunga livsryggsäck jag går och bär på. Och kom ihåg, gör alltid tvärtemot vad jag gör så blir det nog bra skall ni se ;)



Fjanteröset, ett berg av småsten.

Vid den insnöade stranden av blindsjön har ur ingenting en hög av stenar rest sig. Det bekanta ordet ”röse” (en oformgiven samling stenar eller klippblock i en evinnerlig röra) får en betydelse som växer sig vida över sin egen mening. Överpretentiösa idealisters kapital, fjanterösets grundare, Yttre Wermlands Uppviglare förening tillsammans med näringsliv och kommuner i den yttre regionen är de som får ta på sig skulden, äran, eller kalla det vad det kallas bör.

Snön som upphört att falla och istället övergått till en mer lavinartad karaktär har bedrivit en ilsken mörkläggningskampanj av Fjanteröset vilket medfört att Yttre Wermlands Uppviglare förening har fått skicka sin allra skickligaste takskottare, herr Birger Balk, till undsättning. ”Först stod det inte klart för mig vad som skulle skottas? Den anskrämligt lilla skylt som hänvisade till Janteröset var sedan länge begravd under snömassorna och jag fick beordra in Bjäffsen, stadens byracka för att lokalisera problemet!” Säger Birger med ett tandlöst flin.

Birger Balk ser lite lurig ut och tillägger: ”När jag läste skylten som förklarade Fjantelagens betydelse och skrek ut dess tio budord så blev jag tveksam, fick nästan lust att låta stenbumlingarna vara försvunna i den snö som så väl gjort det arbetet.”

Vad står det då på denna skylt som förtydligar Fjanterösets närvaro?

 

FJANTERÖSET

 

Invånare, näringsliv, kommuner i Yttre Wermland och Svenska Uppviglareföreningen byggde den 30 februari detta röse över Fjantelagen. Denna förbättrade lag som har så bedövande konsekvenser för lathet, avveckling, motgångar och intolerans.

 

Låt röset växa till en osynlig symbol för kampen mot fjantes budord var de än må utmålas och avlägg dina fjantigaste stenar här.

 

LÄGG DIN FJANTESTEN PÅ RÖSET!

 

1.      Du är ensamstående

2.      Du är värd långt mer än andra

3.      Du är lika klok som andra – ibland till och med inte alls

4.      Du är lika bra som andra – ibland alltså

5.      Du vet lika mycket som alla andra – ibland vet du inte ens det

6.      Du klarar lika mycket – om du har tur vill säga

7.      Du ska veta att många bryr sig om dig, i alla fall kan du ju inbilla dig det

8.      Du ska veta att du ska lära andra, ibland kan till och med andra lära dig

      Gapa och skrik – det gör dig fri!!

 

        Yttre Wermlands Uppviglare förening   

 

(Detta är en total avskrift av vad som står skrivet på Fjantelagens skylt)

 Har innebörden hunnit rinna till i ditt hjärnsystem ännu? Jaså inte, kanske ska du läsa det en gång till. Gör det.

 Nu då? Beredd att ta dig en tur och lägga din fjantesten på röset? Trodde väl det, ta först en liten sten, kanske ett gruskorn, man vet aldrig när vinden vänder.

 Den försvunna solnedgången skapade ingen vacker sorti för Takskottare Birger Balk. De gråtunga molnen hånlog åt den oanvända spaden och Bjäffsen nosade i de gulfärgade områdena i den annars så vita snön. Birger Balk kände sig stolt över dagens arbete utan att direkt veta varför, bortputsandet av en skylt som blev en uppmaning till ignorationen av ett fjantigt stenröse. Fjanterösets insnöade betydelse står kvar att begrunda. Som man säger i Yttre Wermland, ”Det är ingen ide att gräva ned sig om man inte har någon spade!”.

 

 

 

 



  

Kommentarer

Postat av: zizal

Publicerad 2011-11-25 10:26:19

ska gå förbi och sparka ner den lilla stenhögen senare under dagen. bara så ni har något att bygga upp igen. kanske det finns lite ångest kvar där man kan skratta och trampa på.

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Om

Min profilbild

AlltidThomas

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela