AlltidThomas

De osannolika sanningarnas blogg.

Sanningen bakom vitlökens historia i Sverige.

Publicerad 2011-12-03 15:55:30 i Allmänt

Tänk vad ofta man läser eller hör historier som sedan nästan sätter sig ordentligt i minnet. Problemt är just precis det där ordet nästan. Hur som helst, idag är det lördag, en skön vilodag och jag har inlett den med en miniatyrvitlöksdebatt med en kär vän och nu ska jag ta den vidare ett steg. Så håll till godo, och jovisst, det ni kommer att läsa nu är sant!!!

 

 

Sanningen om hur vitlöken fanns, försvann och kom tillbaka till Sverige.

 

Så långt tillbaka som på vikingatiden odlades vitlök i Sverige. De stackars vikingarna slet som djur för att få denna otacksamma växt att löka ifrån sig. Nej, nu ska den skrivande handen inte lägga sina egna värderingar i texten, låt oss hålla oss till sanningen, vi tar om det där.
De lyckliga vikingarna jobbade hårt för att få ut så mycket vitlök som möjligt av sina skördar.
Som ni alla vet var ju vikingarna ett handelsresande folk, inte bara krigare. De tog alltid med sig av sina skördar och hantverk för att utföra en för dem vinstgivande byteshandel. Oftast bytte de till sig tyger, kryddor och guld. Men det hände ibland att de kom över nya grönsaker eller frukter. Vikingarna var alltid mycket intresserade av att prova nya saker.
Men denna dag var speciell på många sätt när ett vikingaskepp lämnade byn. Det var lastat med vitlök för första gången någonsin. Det hade varit en het debatt om det var någon ide att överhuvudtaget försöka byta bort något med så stark odör och smak som vitlöken, men tre jutesäckar blev till slut lastade.
Så anlände vikingarna till en vacker italiensk stad och gjorde i ordning sin byteshandel. Det skulle se så lockande ut att dessa konstiga mörkhyade människor skulle byta bort sin egen mamma om så var fallet för en påse vitlök..
Dagen förflöt normalt och byteshandeln likaså, men då kom en man som stod och tittade länge på vitlöken, han öppnade en, krossade den i sin hand, luktade, gjorde en grimas och sedan skrattade han. Vikingarna som nästan tog detta som en förolämpande akt gjorde sina svärd beredda men sänkte dem direkt när den skrattande mannen drog fram en säck som han hade med sig själv. Mannen öppnade den och vikingarna tittade med öppna munnar ner i säcken och skådade kilovis med gul lök. Mannen tog upp en lök, skar den i mitten och luktade. Likaså gjorde vikingarna och tittade sedan häpet på varandra. De bytte bort alla tre jutesäckarna mot den enda säcken med gul lök. Mannen visade dem också hur han odlade löken och vad den kallades där. Vikingarna seglade glada ihågen hemåt, mest tänkande på vilka gourmetmåltider som kunde bli möjliga nu tack vare denna nya lök.
Två månader senare så stod det inte en enda vitlök att finna i Sverige. Men i Italien så blev det nästan tvärtom, vitlöken blev snabbt en italiensk favorit.
Vitlöken stannade sedan borta från svensk matlagning i århundraden ända tills någon förvirrad person fick för sig för att revolutionera den svenska matlagningen och introducerade,, (suck) vitlöken..
Vikingarna vände sig i graven den dag detta hände.

 Slut. (obs, sann historia)

 

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Om

Min profilbild

AlltidThomas

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela